Vigselringar

Vigselringen är den ring som ges vid bröllopet som en symbol för att äktenskapet har ingåtts. Har man valt en enklare förlovningsring är det kanske här man satsar på att ha en diamantutsmyckad ring istället. Om förlovningsringen istället är den som står ut så väljs ofta en enklare vigselring.

En vigselring kan vara utformad på så många olika sätt och oftast görs en inskription på insidan av ringen. Där skrivs då vanligen namnet på den man gifter sig med och vilket datum som vigseln ägde rum.

Alliansringar

vigselring
Vigselring

Alliansringen finns i många olika varianter. Den vanligaste alliansringen har runda diamanter som är infattade längs med halva eller hela ringer. Det finns diamanter i olika former och storlekar som infattas på den annars ganska enkla ringen.

Använd förlovningsringen som utgångspunkt när vigselringen ska väljas. De ska helst passa tillsammans både i form och stil. Det finns också oftast en budget som ska hållas vid inköpet av vigselringen. Vissa material är dyrare och ju större diamant desto mer kommer vigselringen att kosta i slutändan.

Låt guldsmeden använda sig av förlovningsringens mått för att få de två ringarna att passa ihop så bra som möjligt. Två ringar av samma material skapar en bra enhetlig symbios och de får samma hårdhet med samma halt av metallerna. Vanliga material är vitt guld, gult guld, rött guld, platinum och palladium.

Andra juveler

Genom att välja en diamant av en lägre kvalitet går det att pressa ned priset på ringen. Diamant är inte den enda ädelstenen som går att använda i en vigselring. Safir och rubin är ett billigare alternativ men som inte minskar ringens elegans. Safirer finns i fler färger än den traditionella blåa, ljusröd eller helt klara är också några varianter.

Diamanter

Diamanter finns  i flera olika nyanser som champagne, bruna eller helsvarta. De kostar mindre att sätta i en vigselring än vad de helklara diamanterna gör. Priset avgörs alltid individuellt per sten och det varierar mycket beroende på färg och kvalitet.

Underhåll

Ibland kan infattningarna som håller fast stenarna behöva spännas åt och rengöras. En årlig inlämning förlänger vigselringens hållbarhet och genom att förnya ytbeläggningen på ringar av vitt guld kan de se lika fina ut som dagen de köptes.

Historia

Det var på Romartiden som vigselringar började användas. Det var då mannen som gav kvinnan en ring. Numera är det vanligt att båda bär ringar. Oftast får både mannen och kvinnan en varsin ring vid förlovningen för att visa på att de hör ihop. Vid vigseln är det oftast bara kvinnan som får en ring.

Traditionen att bära vigselringen på vänster hand kommer från det antika Egypten där man ansågs att det gick en ven från vänsterhanden rakt upp till hjärtat. Det var också i hjärtat som själen hade sitt ursprung.

Att bära den på vänsterhanden är vanligast i Sverige, Storbritannien och USA. Högerhanden är det som gäller i de allra flesta av de västerländska länderna då det är högerhanden som man beseglar avtal med.