Örhängen

Örhängen är en utsmyckning som används i många olika kulturer i världen. Det klassiska med ett hål i varje öra har utökats och idag finns det en mängd olika variationer på öronpiercingar och modeller på örhängen. Det är roligt att matcha sina örhängen efter teman, sinnesstämning eller bara använda klassiska modeller. Ju större örhängen desto mer uppmärksamhet drar de till sig.

Typer av örhängen

Det finns små örhängen som många som har flera hål väljer att smycka sina öron med. Det finns även många andra olika sorter örhängen att välja mellan såsom t.ex. långa, dinglande örhängen eller stora, mindre diskreta örhängen.

Tyngre örhängen kan vara påfrestande för örat och hålet kan töjas ut och skapa obehag. Studs och huggies är ett lättare alternativ.

Hål i örat

örhängenAtt ta hål i öronen är en av världens äldsta kroppsmodifieringar. Det har använts under de senaste 5000 åren av både män och kvinnor, men det var hos männen det började. Örhängen började användas i Asien under bronsåldern. Det har hittats 4500 år gamla guldörhängen i gamla gravar. Ju mer utsmyckade de var desto större social status hade bäraren.

I det antika Rom var örhängen en slavmärkning, men hade de pärlor och ädelstenar var det ett tecken på social status.

Persiska soldater trodde att örhängen skyddade mot ondska och sjukdom. I gamla Rom och Grekland sades det att örhängen skyddade mot onda andar som ville ta över hjärnan genom att ta sig in genom örat. Katolska kyrkan bannlyste under 1200-talet piercing. Pärlörhängen blev mycket populära under 1500-talet.

Under början av 1900-talet uppfanns clipsen som gjorde att vem som helst kunde använda örhängen utan att göra hål i sina öron. Under 1960-talet blev det populärt med piercing igen och den trenden har fortsatt att utvecklas. Idag har de flesta kvinnor minst ett hål i varje öra. De flesta män har inte hål i örat.

Trenderna bland örhängen går från små örhängen och massor med hål till endast ett par stora örhängen.

Olika Material

Det är viktigt att välja rätt material till sina örhängen, speciellt om du precis har tagit hål i öronen då det hjälper läkningsprocessen. Olämpliga material kan ge allergiska reaktioner. Undvik örhängen gjorda av tungmetallerna bly och kadmium, eller metallen kobolt.

Nickel är ett ämne som många är känsliga mot. Nickel finns i allt stål. Ju billigare smycke desto mer troligt att de innehåller nickel. Det finns ett nickeldirektiv inom EU som anger hur mycket nickel som får vara på huden på en vecka. Kirurgiskt stål är ett rostfritt stål som benämns 316L. Det innehåller fortfarande nickel men i så pass liten mängd att det räknas som allergivänligt. Det används medicinskt till kirurgiska implantat.

Silver och guld i örhängen är något som de flesta tål. Trender som kommer och går är att göra sina egna örhängen. Det finns färdiga krokar eller ringar som man sedan kan fästa olika berlocker eller pärlor på för att få sina alldeles egna speciellt utformade örhängen. Är man inte så kreativ själv men ändå har en idé så går det att få en guldsmed att specialskapa örhängen men det kostar ju också därefter. Äkta guldörhängen kostar mer än andra metaller såsom silver och stål.