Halsband

Ett halsband ligger nära ditt hjärta och det finns många modeller och symboler som visar på vem du är. Halsband finns i många olika material som plast, tyg och oädla metaller. De mer hållbara halsbanden är gjorda av ädelmetaller såsom guld och silver. Det finns halsband i alla prisklasser. Hemgjorda eller professionellt utformade och då i en högre prisklass. Halsband används både av kvinnor och män. Det finns unisexhalsband som kan användas av båda könen.

halsband

 

Historia

Smycken bär ofta på en intressant historia. Ett smycke kan säga mycket om vem du är och din sociala status.

  • Under 1600-talet var pärlor mycket populära. Det gick att få fram billigare konstgjorda pärlor som alla kunde bära. De äkta pärlorna bars av de som var högst uppsatta i samhället. Det hänger kvar än idag att man försöker efterlikna dyra smycken med andra billigare material.
  • Under rokokotiden var halsband gjorda av glas och äkta metaller vanliga.
  • Under 1700-talet var det populärt med färger och ädelstenar användes för att kunna använda sig av alla färger.
  • Under 1800-talet blev svarta smycken populära. Det blev allt lättaer att få tag på smycken för alla då de kunde tillverkas av nya, lättare material som ebonit, guttaperka och fossilt stenkol.

Amuletter har burits i halsband för att skydda mot sjukdomar, onda makter eller för att ge tur och lycka.

Halsbandet har fungerat som en statussymbol genom tiderna.

Uttryck dig

Ett halsband tillsammans med kläder, skor och frisyr är ett sätt att uttrycka vem man är.

Under slutet av 1800-talet kunde imitationer, av de exklusiva materialen som tidigare använts till att skapa halsband, göras. Elfenben, sköldpadda och olika ädelstenar massproducerades av syntetiskt framställda material. Bakelit som är den första helsyntetiska plasten uppfanns i början av 1900-talet.

Halsband bärs både til vardags och till fest. Vardagssmyckena i plast kanske inte lämpar sig under större tillställningar som bröllop och liknande. Då är det halsband gjorda av ädelmetaller som gäller. Guld och silver är de mest vanliga att skapa halsband av.

Choker halsband

Choker är ett tight åtsittande halsband som pryder halsen. Det användes redan i det antika Egypten. Man trodde att smycken kunde skydda sköra kroppsdelar vilket gjorde att de bars på huvudet, runt hals och nacken. Chokern hänger med och på 1500-talet syntes den igen pryda kvinnors halsar. Under 1700-talet började aristokrater bära det runt halsen för att hedra de som fallit offer för giljotinen. Det fortsatte att dyka upp under nästa århundrade och halsbanden bärs som en maktsymbol hos kungligheter och överklassen. Halsbanden utsmyckades också med pärlor och stenar.

I Österrike led många kvinnor av jodbrist under 1840- och 1970-talen. Det bildades knölar på deras halsar och halsbanden hjälpte till att skyla dem. I slutet av 1800-talet blev röda och svarta chokers en symbol för prostitution.

Choker trenden har kommit och gått under 1900-talet, 1920 var det de åtstramande pärlhalsbanden som prydde damernas halsar. Då många lider av nickelallergi kan det vara bra att välja ett halsband i en ädelmetall som silver eller guld för att undvika obehag. Speciellt om det är ett halsband som används dagligen.