Förlovningsringar

Förlovningsringen är den första ringen som ges som en kärlekssymbol, en önskan och löfte om att spendera sina liv tillsammans. Tidigare bestod det oftast av en slät ring i enklare modell. Numera har traditionerna ändrats och utsmyckade förlovningsringar har blivit allt mer vanligt.

Typer av förlovningsringar

Den enklaste av alla ringar är den släta ringen. Den finns i olika breda varianter och tjocklekar men den är helt slät och har inga stenar infattade. Den går att matcha med de flesta vigselringar senare. Den släta vigselringen kan variera i tjocklek och bredd men den har inga stenar eller annan utsmyckning. Den släta ringen går att få i många olika material och går att förlovningsringkombinera med de flesta förlovningsringar.

Solitärringen är den mest klassiskt utsmyckade förlovningsringen. Den består av en slät ring med en diamant infattad i mitten. Den vanligaste diamanten av använda sig av till en sådan ring är en rund diamant som är princesslipad, kuddslipad eller emeraldslipad. Det går också att använda andra diamantsorter.

Trestensringar är också en klassisk ring som påminner om en solitärring då den har en större diamant i mitten och en mindre på var sida om den. Även där är de runda diamanterna vanligast men det finns ringar som har olika slipade diamanter. Exempelvis så kan mitt diamanten vara rund men sidodiamanterna är päronformade.

Sidostensringen är som en solitärring men med infattade diamanter på ringen som är av mindre storlek. Det finns varianter som har större diamanter också. Vanligast är det med runda diamanter på dessa ringar.

Haloringen kan se ut på lite olika sätt men det sitter alltid en mittdiamant som är omsluten av mindre diamanter antingen som en cirkel runt eller en fyrkant. De mindre diamanterna som omsluter den större gör att mitt diamanten ser ännu större ut.

Välja ring

När man ska välja en förlovningsring är det viktigt att tänka på att det är en ring som ska användas varje dag, många tar aldrig av sig den. Ringens material och kvalitet är viktigt att gå igenom innan man bestämmer sig. Det bästa är att välja en ring i någon av ädelmetallerna guld, vitt guld, platinum eller palladium. Det är starka metaller som står emot dagligt slitage. De innehåller inte heller nickel som många är allergiska mot.

Ringen bör vara tillräckligt tjock, minst 1,4-1,5 mm på höjden och minst 2 mm bred, för att hålla livet ut vid normalt slitage. Är ringen för tunn eller smal så kan den böjas och även gå av. Kontrollera ringen på insidan så den inte har gröpts ur för att spara på materialet. Det gör att ringen blir lättare att böja. Enligt traditionen ska en vigselring aldrig tas av men om den ska hålla så kan det vara bra att ta bort den när man utför saker som kan repa den onödigt mycket, som på gymmet eller vid manuella arbeten.

Har man tänkt att alltid ha på sig sin förlovningsring kan det vara en bra idé att välja en slätare modell om man har ett yrke som utsätter ringen för mycket slitage.En ring som är lämplig för en börsmäklare är kanske inte ett bra alternativ för en elektriker som ofta sträcker in sina händer i smala utrymmen.

För att underhålla en förlovningsring, speciellt de som har diamanter eller andra stenar fastsatta, bör den lämnas in varje eller vartannat år för att se till att stenarnas fästen håller.